Σ. Μπερμπεης

Φρένο από το υπ. Εργασίας στην εθελουσία του ΟΤΕ

Της Χριστινας Kοψινη Πάγωσε, μέχρι νεωτέρας, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η τελευταία φάση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που ξεκίνησε ο ΟΤΕ το 2005, οδηγώντας -με κίνητρα- σε πρόωρη συνταξιοδότηση άλλους 600 εργαζόμενους (εκτός των 4.500 που αποχώρησαν με τη μεγάλη έξοδο του 2005). Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μπροστά και στο οικονομικό αδιέξοδο των ταμείων και του ΙΚΑ επαναξιολογεί το κόστος που επωμίζεται το ΙΚΑ από την εθελουσία έξοδο και δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει πάση θυσία και το τελευταίο ευρώ από αυτά που δικαιούται το ταμείο. Υποστηρίζει ότι το ΙΚΑ πληρώνει πολύ ακριβά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, χαρακτηρίζει άδικη ακόμη και τη συμφωνία του τρόπου εκχώρησης του 4% των μετοχών του Οργανισμού στο ταμείο και δεν αποκλείει ακόμη και αλλαγή του νόμου για να αποτραπούν δυσμενείς όροι επιβάρυνσης των ταμείων. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ενδέχεται να βρεθούν στον αέρα τα προγράμματα των τραπεζικών ομίλων, ακόμη κι αν σήμερα είναι άτυπα και με λιγότερα κίνητρα από αυτά που κατέβαλαν στο παρελθόν οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα για την πρόωρη συνταξιοδότηση που προκαλείται με ευθύνη των επιχειρήσεων αλλάζουν, ενώ οι 600 του ΟΤΕ αναδεικνύονται στην αφορμή για τη μονομαχία Λοβέρδου - Βουρλούμη που δεν αποκλείεται να έχει και δικαστική εξέλιξη.

Το κόστος

Ολα ξεκίνησαν όταν έφτασε στο γραφείο του υπουργού η κοινή υπουργική απόφαση για την εθελουσία. Στις 20/11 υπογράφεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και αμέσως μετά προωθείται στον υπουργό με τις υπογραφές των συναρμοδίων, κ. Δημ. Ρέππα και Γ. Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα ήταν έτοιμος να υπογράψει όταν η απάντηση που έλαβε από τους διευθυντές στην ερώτησή του «για το κόστος που επωμίζεται το ΙΚΑ» τον αναγκάζει να ανακρούσει πρύμναν. Διαπιστώνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων του υπουργείου με τον ΟΤΕ για το πραγματικό συνταξιοδοτικό κόστος της εθελουσίας, αλλά και η μελέτη δεν ανταποκρίνεται σε αναλογιστικά δεδομένα. Σύμφωνα με την εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων η επιβάρυνση για το ΙΚΑ αγγίζει τα 637 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 70 εκατομμύρια παραπάνω από την οικονομική μελέτη στην οποία στηρίζονται οι καταβολές του ΟΤΕ προς το ΙΚΑ. Ηδη το απόγευμα της Παρασκευής σε σύσκεψη που έγινε με τους διευθυντές του υπουργείου ζητήθηκε αναλυτική εκτίμηση του κόστους του προγράμματος του ΟΤΕ, τόσο για τους ασφαλισμένους που απεχώρησαν το 2005 όσο και για την ομάδα των 600. Το θέμα αυτό δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Εφόσον τεκμηριωθεί η διαφορά κόστους το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ ακόμη κι αν χρειαστεί να προσφύγει σε αγωγή. Σε κάθε περίπτωση θα ζητηθεί μια νέα διαπραγμάτευση, μια νέα συμφωνία για την εξόφληση του ΙΚΑ. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ίσως εγερθούν κι άλλα ερωτήματα σχετικά με τους όρους συνταξιοδότησης στην ηλικία των 50 και των 55. Ενα από αυτά αφορά τη δυνατότητα υπολογισμού της στρατιωτικής θητείας ως πλασματικού χρόνου για ασφαλισμένους νεότερους από το 58ο και το 55ο έτος.

Σ.ΜΠΕΡΜΠΕΗΣ.
ΛΕΥΚΑΔΑ

Συνάδελφοι, το στέλνω για ενημερωσή σας. όποιος γνωρίζει περισότερα ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει. καλή χρονιά σε όλους.