Γρηγόρης Τζούμας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ένας εξ των 600 οσίων παρέλαβα και εγώ την πολυπόθητη επιστολή.
Είναι αυτονόητο ότι αισθάνομαι το χρέος να ευχαριστήσω τόσο όσους έτρεξαν για όλους μας τους δύσκολους καιρούς δηλαδή την επιτροπή όσο και όσους με την καθημερινή σχεδόν επικοινωνία στήριξαν ψυχολογικά ο ένας τον άλλον τα τρία και πλέον τελευταία πέτρινα χρόνια.
Προσωπικά θα ήθέλα να ευχαριστήσω τον Ηλία Δήμου, Βασίλη Δεστούνη , Κώστα Κραβαρίτη, Θανάση Χαλεπλή, Γιώργο Πάσχο, Νόντα Σκολαρίκο, Παναγιώτη Ποντίκα ,Δημήτρη Σπερδούλη (η σειρά είναι τυχαία) , με τους περισσότερους των οποίων είμαστε καλοί φίλοι και τελευταίο τον συνάδελφο που μας έδωσε την δυνατότητα να επικοινωνούμε μεταξύ μας και ιδίως με την επιτροπή και κυριολεκτικά να κρεμόμαστε από την πληροφόρησή της τον Δημήτρη τον Αποστόλου.
Δεν θέλω να γίνω κουραστικός αλλά αν είναι χρήσιμο για μερικούς συναδέλφους (π.χ Στεργίου που είχε διατυπώσει παλαιότερα ερώτημα) θα ήθελα να σας γνωρίσω λόγω λογιστικής ενημερότητας ότι φορολογικά η απεικόνιση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης θα γίνει ως εξής:
Τον Απρίλη του 2011 θα λάβουμε μια βεβαίωση για την κύρια σύνταξη η οποία θα ξεχωρίζει το ποσό που θα αφορά τ’ αναδρομικά του 2009 από αυτά του 2010 .
Το ίδιο θα συμβεί και για την επικουρική σύνταξη.
Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το ότι για τ’ αναδρομικά του 2009 θα πρέπει να υποβάλλουμε συμπληρωματική δήλωση η οποία εκκαθαρίζεται σχεδόν αμέσως από την τοπική Δ.Ο.Υ. και για την οποία ο φόρος σίγουρα είναι χρεωστικός σε αντίθεση με την φετινή μας δήλωση για την οποία ο φόρος θα είναι πιστωτικός.
Αυτό οφείλεται στο ότι η παρακράτηση φόρου για το 2009 είχε υπολογιστεί για τις αποδοχές ολόκληρου του χρόνου που πήγαινε σε υψηλούς συντελεστές και μετά διαιρούνταν με το 14 για να παρακρατηθεί ο μηνιαίος φόρος. Επειδή όμως εμείς δεν εξαντλήσαμε την χρονιά επιβαρυνθήκαμε από 1/6 μέχρι ½ περισσότερο φόρο ανάλογα με το πότε έφυγε ο καθένας μας.
Να κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι φέτος γιατί θα τα πληρώσουμε του χρόνου αναδρομικά .
Εκτός των άλλων που ανέφερα στην επικουρική μέχρι στιγμής τουλάχιστον γίνεται παρακράτηση φόρου 20% ενώ με την φορολογική δήλωση πηγαίνει στο 38% με αποτέλεσμα να μας ζητάνε διπλάσιο φόρο.
Αυτά με τα φορολογικά για το ευχάριστο στάδιο της ζωής μας που διανύουμε τώρα εύχομαι σ’ όλους μας υγεία συμφωνώ με τις συναντήσεις που προτείνονται έτσι για να ξορκίσουμε τ’ότι οι γέροι ζούνε με το παρελθόν και οι νέοι με το μέλλον γιατί εμείς δικαιούμαστε να αισθανόμαστε νέοι περασμένης ηλικίας…..

Γρηγόρης Τζούμας
Πύργος Ηλείας
6974321227