Διονύσιος Γκούσκος

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια έντονη προβολή φαινομένων διαφθοράς υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων, Εφοριών, πολεοδομίας κλπ κλπ, που λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά, σε σχέση με τις αιτίες της πτώχευσης της χώρας, αφού αντικειμενικά επιχειρεί να αποκρύψει ή να απαλύνει τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες του άθλιου πολιτικού συστήματος. Έτσι μας κατευθύνει εντέχνως στο να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

Και βεβαίως ουδείς αμφισβητεί την διαχρονική ύπαρξη, ανάπτυξη και γιγάντωση της διαφθοράς σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά και εδώ υπάρχουν πρωτίστως οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων, αφού επί σειρά ετών ανέχτηκαν ή και υπέθαλψαν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές και τώρα καμώνονται τους έκπληκτους και τους εξοργισμένους. Τους Διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων τους διόριζαν και συνεχίζουν να τους διορίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η διαφθορά των υπαλλήλων, εκτός του ότι είναι καταδικαστέα από ηθικής πλευράς, έβαλε κι αυτή το λιθαράκι της στο οικοδόμημα της πτώχευσης της χώρας. Το πολιτικό σύστημα εξουσίας όμως είναι αυτό που και θεμελίωσε και έκτισε. Και εν τέλει είναι αυτό που με συνειδητή συμμετοχή ή με λάθη και παραλείψεις, που ισοδυναμούν με δόλο οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία. Θυμίζω ενδεικτικά: Απάτη Χρηματιστηρίου, συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο τζόγο, αλόγιστος ή και δόλιος δανεισμός της χώρας, φοροδιαφυγή, πελατειακές σχέσεις, μίζες (Siemens, εξοπλιστικά προγράμματα κλπ), δομημένα ομόλογα, υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα και σήμερα να ΄΄κουρεύουν΄΄ την περιουσία τους κλπ κλπ

Οι διεφθαρμένοι λοιπόν δημόσιοι υπάλληλοι είναι το αποτέλεσμα του άθλιου και διεφθαρμένου κλεπτοκρατικού πολιτικού συστήματος. Και ας αναρωτηθούμε γιατί, με ασπίδα προστασίας τον περίφημο νόμο Βενιζέλου περί ΄΄ευθύνης υπουργών΄΄ και την ανύπαρκτη πολιτική βούληση, ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς) για τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος.

Η κλοπή λοιπόν και η ατιμωρησία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Όπως κατήγγειλε ο κ. Ρωμανιάς, επιστημονικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, με προσφάτως ψηφισθέντα Νόμο παρέχεται ασυλία σε Διοικητές ασφαλιστικών ταμείων για ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν από πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης παρουσίασε τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για τα Επικουρικά ταμεία που δείχνουν ότι είναι δόλιος μύθος και χονδροειδές ψεύδος ο ισχυρισμός του κ. Κουτρουμάνη ότι καταρρέουν, δεδομένου ότι κατά τις μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής μέχρι το 2060 τα ταμεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εμφανίζουν οικονομική ευρωστία. Πραγματοποιείται λοιπόν καταλήστευση των χρημάτων των ασφαλισμένων και των εργοδοτών μέσα από τη σφαγή των επικουρικών συντάξεων.

Τέλος, θεωρώ ότι θα πρέπει να αναλάβουμε και τις δικές μας μεγάλες ευθύνες ως Έλληνες πολίτες και να διαλύσουμε τις όποιες αυταπάτες τρέφουμε, αυταπάτες που πηγάζουν από τις ιδεολογικές-κομματικές μας καταβολές, ότι το ίδιο πολιτικό σύστημα που μας έφθασε στην καταστροφή, αυτό θα μας δώσει και τη λύση της σωτηρίας, διακόπτοντας την παροχή εμπιστοσύνης και στήριξης που παρείχαμε αφειδώς σε αυτό τα τελευταία 38 χρόνια.

Γιατί κι αν ακόμη δεχθούμε ότι έχει ΄΄ανανήψει΄΄ και θέλει να το πράξει είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί.

Διονύσιος Γκούσκος