Του Συντάκτη "Ημερησίας" Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης, όπου σύντομα το «έμφραγμα» θα καταγράψει μισό εκατομμύριο εκκρεμείς υποθέσεις (!) εξαιτίας των άστοχων κυβερνητικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, αλλά και επειδή το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι «ο μεγάλος ασθενής» που γεννά συνεχώς δίκες αναγκάζοντας τους πολίτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον των κρατικών παρανομιών.
Αποκάλυψη Στη συνέλευση των διοικητικών δικαστών αποκαλύφθηκε η πλήρης αποτυχία των ψευδεπίγραφων κυβερνητικών νόμων «για επιτάχυνση της δικαιοσύνης», αφού οι εκκρεμείς υποθέσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν επί Ν. Δ. φθάνοντας τις 416. 000 στα τέλη του 2008 (από 224. 000 που ήταν στις αρχές του 2004) τριπλάσιες σε σύγκριση με τις 142. 000 εκκρεμείς υποθέσεις το 1999.
Ολες οι εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν την αντίδραση των πολιτών κατά αυθαιρεσιών του κράτους και της κυβέρνησης σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς όπως το ασφαλιστικό, τις συντάξεις, αποδοχές, επιδόματα και αποζημιώσεις, φορολογία, παράνομες προαγωγές και μεταθέσεις, πολεοδομικές αντιδικίες.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό γιατί η κυβέρνηση προτιμά την απραξία και τις καθυστερήσεις των δικών, έτσι ώστε να χρειάζονται τουλάχιστον 4 χρόνια (σε α' βαθμό) και άλλα 2 (σε β' βαθμό) κατά μέσο όρο για να πάρει ένας πολίτης τη δικαστική απόφαση που τον αφορά, ενώ χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια για να καταστεί αμετάκλητη, οπότε έχουν αλλάξει οι κυβερνήσεις ή ο διάδικος έχει συχνά «καταλήξει» και η δίκη είτε καταργείται, είτε τη συνεχίζουν οι κληρονόμοι του?
Στη συνέλευση δεν έλειψαν και οι έντονες αποδοκιμασίες από την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζαγκρή για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για τα σκάνδαλα, τις πιέσεις για ποδηγέτησή της προκειμένου να αλλοιωθεί η κατεύθυνση των υποθέσεων, καθώς και από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τον σφιχτό εναγκαλισμό της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε εξουσία.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, θεωρητικολόγησε για τον δικαστή εγγυητή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, υποστήριξε ότι υπάρχει ζήτημα με την εκτέλεση των αποφάσεων (ο ίδιος με διάφορα νομικά τεχνάσματα απέφυγε να εκτελέσει τη δικαστική δικαίωση των απομακρυθέντων γενικών διευθυντών).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας «ομολόγησε» εμμέσως την αποτυχία των προκατόχων του, κάνοντας λόγο για «νοσηρό καθεστώς αρνησιδικίας» που παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπενθυμίζοντας τις 222 «ευρωκαταδίκες» της χώρας (επί συνόλου 327) για καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.
Ναυάγιο «Η δικαιοσύνη βουλιάζει στο πέλαγος των εκκρεμών δικογραφιών» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος ζητώντας από την κυβέρνηση «να ακούσει την κραυγή αγωνίας των δικαστών» και τον κίνδυνο να μετατραπούν σε απλούς διεκπεραιωτές υποθέσεων.
Μαζί με τον Γενικό Επίτροπο Κ. Πετρόπουλο αποκάλυψαν το έμφραγμα των 416. 000 εκκρεμών υποθέσεων, την έλλειψη δικαστών και υπαλλήλων, την «επιεικώς άθλια» κατάσταση αρκετών περιφερειακών δικαστηρίων που στεγάζονται σε διαμερίσματα, χωρίς ακροατήρια, με συνέπεια οι δικογραφίες να πηγαινοέρχονται αλλού για τις δίκες με προφανείς κινδύνους για την ασφάλειά τους.
Αποκάλυψαν επίσης την τριτοκοσμική εικόνα, αφού δικαστές και υπάλληλοι χρειάστηκε πρόσφατα να κάνουν έρανο μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν χαρτί, γραφική ύλη, ακόμα και «ρολό υγείας»! Μίλησαν για τις τεράστιες ελλείψεις σε δικαστικούς επιμελητές και δακτυλογράφους, καθώς στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχει μόλις μία και μένουν 15. 000 αποφάσεις που δεν έχουν καθαρογραφεί!
Τριτοκοσμική εικόνα Οι εκκρεμείς υποθέσεις αυξήθηκαν από 267. 000 στα τέλη του 2004, σε 293. 000 το 2005, 342. 000 το 2006, 382. 000 το 2007 και 416. 000 στο τέλος του 2008.
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών υπάρχει μόλις 1 γραμματέας, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθαρογραφεί 15. 000 υποθέσεις.
Πρόσφατα δικαστικοί υπάλληλοι έκαναν έρανο για να αγοράσουν γραφική ύλη και. . . ρολό υγείας.
Η Ελλάδα έχει 222 καταδίκες από την Ε. Ε. για καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης