Θεόφιλος Καπέλης

Κύριε Παπαχρήστο,

Διάβασα το άρθρο σας στο χθεσινό τεύχος των ΝΕΩΝ με τίτλο ’’Καμία αλληλεγγύη για τεμπέληδες και φοροκλέφτες’’και έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Συμφωνώ κατ’ αρχάς απόλυτα με τον τίτλο.
2. Διαφωνώ όμως με την γενίκευση ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι των ΔΕΚΟ ήταν και είναι τεμπέληδες, γιατί δεν είναι έτσι και το ξέρετε και γιατί εγώ επί 33 χρόνια με όσους συνεργάστηκα στο χώρο μου (ΟΤΕ), το 80% τουλάχιστον ήταν εργατικοί, φιλότιμοι και τιμούσαν το ψωμί που έτρωγαν από τη δουλειά τους και με το παραπάνω.

Και να μην ξεχνάμε ότι όλοι της γενιάς μου και μάλιστα μέχρι το 1979, όσοι διορίστηκαν δεν διορίστηκαν από το ’’παράθυρο’’ αλλά μετά από επιτυχή συμμετοχή σε πανελλήνιο διαγωνισμό, και μονοετή φοίτηση τουλάχιστον, στην επαγγελματική σχολή του ΟΤΕ, πολλοί δε από αυτούς ήταν άριστοι ή σχεδόν άριστοι μαθητές που τα οικονομικά των οικογενειών τους δεν τους επέτρεπαν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια και αναγκάστηκαν να βρούν κάποια δουλειά που να τους αποδώσει σύντομα εισόδημα.

3. Διαφωνώ επίσης στο σημείο που αναφέρεστε σε συνταξιούχους ΟΤΕ και ΔΕΗ που κατά την άποψή σας συνταξιοδοτήθηκαν σε ηλικία 48 ετών, γιατί απλούστατα ή δεν έχετε σωστή πληροφόρηση ή ηθελημένα το γράφετε έτσι μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσετε ή να δικαιολογήσετε τις πράξεις των κυβερνώντων.

Σας πληροφορώ λοιπόν και σας προκαλώ να βρείτε τα στοιχεία από την πηγή τους, ότι όσον αφορά τον ΟΤΕ τουλάχιστον που γνωρίζω γιατί εκεί εργάστηκα αυτά τα 33 χρόνια που αναφέρω, υπήρξαν όντως περιπτώσεις που έφυγαν στη σύνταξη κάποιοι με την εθελουσία στην ηλικία που λέτε με την τεράστια διαφορά ότι αυτοί προερχόντουσαν από τις σχολές μαθητείας του ΟΤΕ (τεχνικοί όλοι), και είχαν ξεκινήσει από ηλικία 15 και 16 ετών μισθοδοτούμενοι και οι εισφορές στα ταμεία πληρωνόντουσαν κανονικά και φυσικά τα χρόνια αυτά ήταν και συντάξιμα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Και ξέρετε άραγε πόσοι ήταν αυτοί; ή ηθελημένα το αποσιωπείτε;
Θα σας πώ εγώ και ψάξτε όσο θέλετε, αυτοί ήταν λιγότεροι από το 1%, ναι … λιγότεροι από το 1% της όλης εθελούσιας.

Γιατί λοιπόν αναφέρεστε στις εξαιρέσεις που δικαιολογούνται όπως σας αναφέρω λίγο πριν και δεν αναφέρεστε στο 99% των υπολοίπων;

ΓΙΑΤΙ ; τυχαίο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…..

Φαντάζομαι με το ύφος του άρθρου σας θα συμφωνείτε και με τους κυβερνώντες που αποφάσισαν να μεταχειριστούν διαφορετικά όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις για όσους είναι κάτω ή πάνω των 60 ετών, εξαιρώντας φυσικά τα σώματα ασφαλείας και τις μητέρες ανήλικων τέκνων (οι πατέρες ανήλικων τέκνων γιατί άραγε όχι)

Η δική μου άποψη είναι ότι ο διαχωρισμός αυτός πέρα από αντισυνταγματικός τουλάχιστον, θα μπορούσε κανείς να τον πεί και φασιστικό.
Έτσι ξεχώριζε και τρίτο Ράιχ τους εβραίους και τους πολωνούς από τους υπόλοιπους μη άρειους, γιατί ήταν κατά την γνώμη τους τα κυρίως μιάσματα της κοινωνίας.

Φαντάζομαι επίσης ότι ασπαστήκατε όσα γράφτηκαν ή ειπώθηκαν κατά καιρούς ότι οι εθελούσιες βούλιαξαν τα ταμεία.
Για τον ΟΤΕ δεν είναι έτσι γιατί όλες οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου (για 14 μισθούς το χρόνο) για το συνολικό διάστημα για τον καθένα που χρειαζόταν μέχρι να συμπληρωθούν τα 35 χρόνια που ούτως ή άλλως θα έφευγε στη σύνταξη , πληρώθηκαν κανονικά στα ταμεία και αυτή η σύνταξή μας ακόμα για πολλούς καταβάλλεται ακόμα από τον ΟΤΕ (μέσω ταμείου ΙΚΑ-ΤΑΠΟΤΕ κάθε μήνα)

Για μένα ο ΟΤΕ πληρώνει μέχρι και τον άλλο μήνα, για κάποιους άλλους μέχρι τέλους του 2012 σύμφωνα πάντα με το νόμο του κράτους που έγινε αυτή η εθελουσία των εργαζομένων, και όλη αυτή η ιστορία της εθελούσιας έγινε όχι για να ωφεληθούν κάποιοι εργαζόμενοι αλλά για να γίνει ο ΟΤΕ πιο ανταγωνιστικός με λιγότερο προσωπικό και να πωληθεί πιο εύκολα, γιατί έτσι αποφάσισε το κράτος.

Μην τα βάζετε λοιπόν με όλους τους εργαζόμενους, άσχετα αν εργάζονται ακόμα ή είναι πλέον συνταξιούχοι, είτε στο δημόσιο είτε σε ΔΕΚΟ, δεν είναι όλοι ίδιοι.

Επ’ ευκαιρία διαβάστε και μια σχετική επιστολή που έστειλα στον κύριο Κουτρουμάνη και στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στα ΝΕΑ δημοσιεύτηκε στη στήλη επιστολές αναγνωστών στο χθεσινό φύλλο 11-12 Ιουνίου με τον τίτλο ’’η τιμωρία των συνταξιούχων’’.
Αν μου κάνετε την τιμή να τη διαβάστε, σας προκαλώ να μου πείτε που διαφωνείτε σε αυτά που γράφω και που ψεύδομαι ή είμαι έστω απληροφόρητος.

Με τιμή

Θεόφιλος Καπέλης
Νέα Ιωνία
thkape4@otenet.gr