Θεόφιλος Καπέλης

Κύριε υπουργέ,

Εύχομαι κατ’ αρχάς καλή επιτυχία στο έργο σας από το καινούργιο σας πόστο.

Πέρα από υπουργός όμως σαν νομικός και καθηγητής συνταγματικού δικαίου που είστε, θεωρώ ότι είστε ο πλέον αρμόδιος να πληροφορήσετε εμένα αλλά και όλους που έχουν την ίδια απορία για τα εξής δύο τρία πράγματα.

Η χώρα έφτασε στο σημείο που έφτασε και η πλειοψηφία του λαού πιστεύω ότι δέχθηκε με κατανόηση τις πρώτες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έγιναν πέρσι και κάποιοι πιθανώς λιγότεροι δέχθηκαν αγόγγυστα και τις φετινές νέες περικοπές, θεωρώντας πως όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σωθεί η χώρα και η οικονομία της.

Μπορείτε όμως να μου πείτε αν είναι αντισυνταγματικά ή όχι τα παρακάτω, που το πρώτο εφαρμόζεται ήδη και τα άλλα δύο θα εφαρμοστούν άμεσα;

1. Δεν υπάρχει αναλογικότητα όσον αφορά τις περικοπές ώστε π.χ. με 10% περικοπή αυτός που έχει 1.000 ευρώ μισθό ή σύνταξη να έχει περικοπή 100 ευρώ, αυτός που έχει 2.000 να έχει περικοπή 200 ευρώ, με 3.000 να έχει περικοπή 300 ευρώ κ.ο.κ
2. Υπάρχει σκανδαλώδης διάκριση μεταξύ συνταξιούχων κάτω και πάνω των 60 ετών. Γιατί; Υπάρχουν και άνθρωποι που ξεκίνησαν να δουλεύουν από 16, 17, 18, 19 και 20 ετών.
3. Υπάρχει επίσης διάκριση για αυτούς που έκαναν χρήση εθελουσίας εξόδου, η οποία έγινε με συνεννόηση επιχείρησης και κράτους για εξυπηρέτηση βασικά της επιχείρησης και του κράτους και όχι για να ωφεληθούν απλά κάποιοι εργαζόμενοι.
Με νόμο του κράτους έφυγαν νωρίτερα στη σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι, δεν έκαναν κάτι παράνομο για να τιμωρηθούν.

Το σύνταγμα μας στο σημείο που αναφέρεται στην ισονομία και ισότητα των πολιτών μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με το κράτος υπάρχει κάποια παράγραφος που λέει ότι υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις;

Στις 27/5/2011 έστειλα μία επιστολή (e-mail) στον κύριο Κουτρουμάνη ζητώντας πάνω κάτω τις ίδιες εξηγήσεις και διευκρινίσεις.
Δεν πήρα ποτέ καμία απάντηση στις απορίες μου, που είναι και απορίες πιστεύω και πολλών άλλων ανθρώπων.
Την επιστολή αυτή την επισυνάπτω στο τέλος αν σας ενδιαφέρει.
Κύριε υπουργέ ευχαριστώ εκ των προτέρων πιστεύοντας ότι θα έχω την τιμή να έχω μια απάντηση για αυτά τα τρία ερωτήματα.

Με τιμή,

Θεόφιλος Καπέλης
Νέα Ιωνία
Τηλέφ.: 6973934499
e-mail: thkape4@otenet.gr

From: ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΠΕΛΗΣ [mailto:thkape4@otenet.gr]
Sent: Friday, May 27, 2011 3:13 PM
To: KOYTROUMANIS (g_koutroumanis@yahoo.gr)
Cc: ΤΑ ΝΕΑ; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Subject: FW: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Kύριε Υπουργέ,

Διαβάζουμε στον τύπο και ακούμε στα ΜΜΕ διάφορα, για τις εκ νέου περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και δεν απορεί κανείς γιατί ο κόσμος αγανακτεί.
Μετά τις πρώτες γενναίες περικοπές στις κύριες συντάξεις έρχονται λέει περικοπές και στις επικουρικές και όχι μόνο.
Συζητιέται για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις ακόμα και κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.
Σε αυτούς δε που έκαναν χρήση εθελουσίας εξόδου και συνάμα είναι κάτω των 60 ετών τους συμπεριφέρονται σαν εχθρούς του έθνους τουλάχιστον, αλλά και υπεύθυνους για την όλη κατάντια της οικονομίας.
Δεν φταίει ούτε η κακοδιαχείριση από τα δύο μεγάλα κόμματα που ήταν και οι κυβερνώντες τα τελευταία 35 χρόνια, ούτε τα λαμόγια που ακολουθούσαν τα κόμματα με μοναδικό σκοπό να επωφεληθούν και να καρπωθούν δημόσιο χρήμα με διάφορους τρόπους, δεν έφταιξαν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν σε κρίσιμα πόστα και είχαν την δυνατότητα να βγάλουν μπόλικο μαύρο χρήμα από προμήθειες, διευκολύνσεις κλπ, κλπ.
Δεν έφταιξαν ούτε διαπλεκόμενα συμφέροντα ούτε διαπλεκόμενοι άνθρωποι που ήταν στα πράγματα, δεν έφταιξαν οι μια ζωή φοροδιαφεύγοντες ή εισφοροδιαφεύγοντες.
Δεν έφταιξαν οι …… Δεν έφταιξαν οι ….. Δεν έφταιξαν οι ….. κλπ., κλπ, κλπ.
Μπορεί κανείς να απαριθμήσει σωρεία τέτοιων ’’δεν έφταιξαν’’ … δεν έχει νόημα να τους αναφέρουμε όλους.
Το σίγουρο είναι ότι έφταιξαν οι μισθωτοί, αυτοί οι ανεπρόκοποι, οι τεμπέληδες που ποτέ δεν δούλεψαν ούτε φόρους πλήρωσαν ποτέ, ούτε πρόσφεραν τίποτα στην κοινωνία και είναι άξιοι μόνο να τους φτύνουμε.
Φταίνε βεβαίως-βεβαίως και οι συνταξιούχοι που σαν μισθωτοί ποτέ δεν δούλεψαν, δεν πρόσφεραν τίποτα στην κοινωνία, δεν πλήρωσαν ποτέ τους φόρους τους και τις εισφορές τους στα ταμεία και τώρα περιμένουν από το κράτος να τους ταΐσει.
Όσοι δε από αυτούς είχαν την ατυχία να μην έχουν μπαμπά και μαμά που να έχουν τον τρόπο τους οικονομικά να τους ταΐζουν μέχρι τα 30 ή 35 τους και έκαναν το σφάλμα να ξεκινήσουν να δουλεύουν από τα 18 ή 19 τους την πάτησαν οικτρά.
Αν δε έκαναν οικογένεια κοντά στα 40 τους κάηκαν, αυτό και αν ήταν ολέθριο λάθος. Και τέλος αν έκαναν και το θανάσιμο λάθος να δεχθούν να φύγουν νωρίτερα στη σύνταξη με εθελούσια έξοδο, γιατί η επιχείρηση έπρεπε να γίνει πιο ανταγωνιστική για να πωληθεί πιο εύκολα και σε καλύτερη τιμή, και αυτό με την προτροπή (στην ουσία) της εταιρίας αλλά και του ίδιου του κράτους τότε αυτοί αξίζουν να πεθάνουν στην ψάθα και αυτοί και η οικογένεια τους. Δεν έχει σημασία αν έχουν ακόμα και ανήλικα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο ή σπουδάζουν, ποιος αλήθεια νοιάζεται για αυτό.
Δεν έχει σημασία τη στιγμή που το κράτος θα σωθεί, ας πεθάνουν και μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οικογενειακώς.
Και αν τολμήσει κανείς που είναι στην κατηγορία αυτή να σκεφτεί να δουλέψει παρότι έχει βγεί στη σύνταξη, για να συμπληρώσει κάποια από αυτά που του περιέκοψαν (και που να βρεθεί και δουλειά, λέμε τώρα …. αν βρεθεί), έρχεται και λέει το κράτος: θα σου αναστείλω τη σύνταξη που παίρνεις, αυτή την κουτσουρεμένη….

Εγώ προσωπικά, πρώτος και μεγαλύτερος ανόητος, δυστυχώς ανήκω στην τελευταία αυτή κατηγορία και πρέπει να τιμωρηθώ αμείλικτα.
Είμαι κάτω από 60 χρονών, συνταξιούχος, ξεκίνησα σαν μισθωτός από τα 19 μου χρόνια, παντρεύτηκα λίγο πριν τα 40 μου χρόνια και έχω και δύο παιδία ηλικίας 14 και 16 ετών, και επιπλέον έκανα και χρήση εθελούσιας εξόδου…. Όλες οι αμαρτίες μαζί …. Ότι παθαίνω μου αξίζει.
Μπράβο λοιπόν στο κράτος δικαίου που θέλει να με τιμωρήσει αμείλικτα…. Το αξίζω.

Θεόφιλος Καπέλης
Νέα Ιωνία
Τηλέφ. 6973934499