Χαράλαμπος Μαχαιρίδης

Ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ η πώληση του 10% του ΟΤΕ Την έγκριση πώλησης του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.
Με την πώληση και αυτού του 10% καταλαμβάνει ακόμη μια πρωτιά ο ΟΤΕ. Ήταν η πρώτη επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας με Πανελλαδική κάλυψη στην οποία το ποσοστό των μετοχών του Δημοσίου κατέβηκε κάτω από το 51%. Ήταν η πρώτη επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας , στην οποία το ποσοστό κατέβηκε κάτω από 33%. Ήταν η πρώτη επιχείρηση στην οποία εκχωρήθηκε η Διοίκηση σε ιδιωτικό φορέα ( επιπλέον διαφορετικής εθνικότητας από την Ελληνική). Ήταν η πρώτη επιχείρηση στην οποία καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων.
Σήμερα λοιπόν ο ΟΤΕ είναι η πρώτη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στην οποία πλέον το Ελληνικό Κράτος κρατάει ελάχιστη ιδιοκτησία. Κατάφερε το Ελληνικό Κράτος να ΄΄ χάσει ΄΄ μέσα από τα χέρια του , μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ετών μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Εταιρείες. Κατάφερε να χάσει μια Εταιρεία που όταν ήταν στην αποκλειστική κυριότητά του , την χρησιμοποιούσε για δανεισμό του , επειδή η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Ελληνικού Κράτους. Κατάφερε να χάσει μια Εταιρεία που τα κέρδη της στήριζαν τον Ελληνικό Προϋπολογισμό και κάλυπταν τα ελλείμματα άλλων Οργανισμών Δημόσιας Ωφέλειας.
Με τη πώληση αυτού του 10% η ξένη εταιρεία γίνεται ΄΄αφεντικό ΄΄ στον ΟΤΕ , με ετήσιο τζίρο τον δεύτερο στην Ελλάδα μετά την ΔΕΗ της τάξεως των 2,5 δις ευρώ , δαπανώντας ένα ποσό της τάξεως των 0,5 δις ευρώ. Δίνοντας το ποσό που θα το τζιράρει από την Αγορά μέσα σε 2,5 μήνες , εξασφαλίζει για δικό της τον τζίρο όλων των επομένων χρόνων.
Δεν θέλω να φανώ μελοδραματικός , αλλά προσωπικά για εμένα σήμερα είναι μέρα πένθους. Μπορεί στο επόμενο χρονικό διάστημα να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά μας , αλλά θα έρθει κάποτε η στιγμή , γεροί να είμαστε πρώτα ο Θεός , που θα αυξηθούν και πάλι. Το γωνιακό όμως μαγαζί που λέγεται ΟΤΕ , έφυγε ανεπιστρεπτί από την ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους και εφ’ όσον είμαστε πολίτες αυτού , έφυγε και από τα δικά μας τα χέρια .

Χαράλαμπος Μαχαιρίδης Ξάνθη