Διονύσιος Γκούσκος

Διονύσιος Γκούσκος 6979339393

Αθήνα

Είναι πολύ κατατοπιστικός ο πίνακας που παρέθεσε ο συνάδελφος Γκόρος, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις μας, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας (12% στο υπερβαίνον τα 1300 ευρώ ποσόν των μικτών αποδοχών, αυτό που απομένει μετά την εφαρμογή όλων των προγενέστερων μειώσεων).

Η μεγάλη σφαγή όμως κατά την άποψή μου, γίνεται στις επικουρικές συντάξεις και σηματοδοτεί δυστυχώς τη βούληση των κυβερνώντων για την ουσιαστική συντριβή του θεσμού της επικουρικής σύνταξης. Και αυτό έγινε με μέθοδο ΄΄colpo grosso΄΄ αφού υποτίθεται ότι μπήκαν κόκκινες γραμμές (ή κόκκινες κορδέλες) σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις και τον 13ο και 14ο μισθό των εργαζομένων με περίεργα αποπροσανατολιστικό τρόπο προκειμένου να επικεντρώσουμε όλοι σε αυτά και αργότερα αφού συμφωνήθηκαν όλα τα μέτρα της σφαγής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (-22% στον κατώτατο μισθό με τις αρνητικές επιπτώσεις να επικρέμονται για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, απώλεια άνω των 3,5 μισθών ετησίως, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας κλπ), αφέθηκε μια τρύπα 325 (!!!) εκατομμυρίων ευρώ να πλανάται ως απειλή να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα. Κι έτσι στο βωμό της δήθεν υπεράσπισης της σωτηρίας της χώρας, ΄΄συμφώνησαν΄΄ να μπει νέο μαχαίρι στις επικουρικές και νέα μείωση στις κύριες συντάξεις για να βρεθεί το ποσόν αυτό που θα κάλυπτε την τρύπα που ζητούσε (;) η τρόικα να κλείσει.

Δύο επισημάνσεις έχω να κάνω για τις επικουρικές :

1. Η μείωση αρχίζει από τα 200 ευρώ και κλιμακώνεται ως εξής :

από 200-250 -10%

από 250-300 ευρώ -15% και

από 300 ευρώ και πάνω -20%

επί ολοκλήρου του ποσού της επικουρικής σύνταξης (μικτής) και όχι επί του υπερβάλλοντος ποσού. Έτσι πχ εργαζόμενος με μικτές μηνιαίες αποδοχές (μετά την εφαρμογή των προηγούμενων μειώσεων) 450 ευρώ, θα χάσει μηνιαίως 90 ευρώ. Συμπερασματικά φαίνεται ότι η προστασία της κυβέρνησης και η κόκκινη γραμμή για τις επικουρικές συντάξεις εφάπτεται του αστρονομικού ποσού των 200 ευρώ (μικτά) , το οποίο μέχρι στιγμής υποτίθεται ότι διασώζεται.

2. Το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργού και πρώην συνδικαλιστή και προστάτη των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κ. Κουτρουμάνη για τα επικουρικά ταμεία προβλέπει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΤ (Τραπεζοϋπαλλήλων), ΤΕΑΔΥ (Δημ. Υπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (υπαλ.ιδιωτικού τομέα) σε ένα γιγαντιαίο ταμείο, που θα καλύπτει περίπου 3,5 εκατομμύρια εργαζομένους. Τα ελλείμματα των προβληματικών ταμείων θα καλύπτονται εκ των ενόντων, αφού το ένα ταμείο θα λειτουργεί ως κοινός κουμπαράς. Όλοι αντιλαμβάνεσθε ότι σύντομα αυτό το ενιαίο ταμείο θα μοιράζει τη φτώχεια μέχρι να βρεθεί στη χρεωκοπία και να οδηγήσει στην εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.