Α. Μοσχοβίδης

Αγαπητοί ομοιοπαθείς συνάδελφοι καλημέρα σας.
Ξεπερνώντας τα έντονα συναίσθηματά μου θα προσπαθήσω να μην παρασυρθώ από αυτά και με ψυχραιμία θα ήθελα να θέσω μερικές σκέψεις και προτάσεις μου για την αντιμετώπιση του προβλήματός μας.
Κατ αρχήν πιστεύω ότι εμείς δεν θα φύγουμε από τον ΟΤΕ. Θα μας διώξουν. Σημασία έχει το πώς, Όχι το πότε (εκτιμώ ότι θα είναι προς το τέλος του χρόνου άντε αρχές του επόμενου και οι όροι θα είναι δυσμενέστεροι από αυτούς που ίσχυαν στην προηγούμενη εθελούσια). Άρα στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ αποχώρηση μας με τους ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

Προτάσεις:
  • Έγγραφες αιτήσεις υπογεγραμμένες από ομάδες συναδέλφων προς τα τοπικά συμβούλια των συλλόγων που ανήκουν για να παραβρεθούν και να θέσουν τις απόψεις τους στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους. Εκεί αφού εκθέσουν το πρόβλημά μας να απαιτήσουν από τα τοπικά Δ.Σ. να πάρουν απόφαση την οποία και θα ανακοινώσουν στον Κεντρικό τους Σύλλογο και στην ΟΜΕ – ΟΤΕ.
  • Έγγραφη πρόταση της 3μελούς προσωρινής επιτροπής προς την ΟΜΕ – ΟΤΕ για να την δεχθεί (μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα ) και να ακούσει τις απόψεις της τις οποίες και θα αναρτήσει στο blog. Να μην ξεχνάμε ότι με την νέα συμφωνία παραχώρησης του ΟΤΕ «τα προγράμματα μείωσης του προσωπικού με εθελούσια αποχώρηση ή η απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού» θα τίθεται σε διαβούλευση (2 εκπρόσωποι των εργαζομένων, άρα ΟΜΕ, δύο εκπρόσωποι του κράτους και δύο του ΔΣ του ΟΤΕ). Συνεπώς ο ρόλος της ΟΜΕ είναι καθοριστικός. Σε περίπτωση άρνησης της ΟΜΕ να δεχθεί την επιτροπή τότε με έγγραφη ανακοίνωση της η 3μελής επιτροπή να στιγματίσει τη ενέργεια αυτή, να κυκλοφορήσει την επιστολή σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους , πέρα από τους 700σιους για να ξέρουν και αυτοί τι θα πρέπει να περιμένουν από την ΟΜΕ αν βρεθούν στη δύσκολη θέση που είμαστε εμείς σήμερα, και τα συνδικαλιστικά – πολιτικά συμφέροντα ορισμένων μελών του Δ.Σ της ΟΜΕ, συγκρούονται με τα συμφέροντα των μελών της (ας θυμηθούμε τι πολιτική μεταχείριση είχαν και έχουν οι συνάδελφοι του ΔΣ της ΟΜΕ που υπέγραψαν την προηγούμενη γενναιόδωρη για τους συναδέλφους σύμβαση Εθελούσιας Αποχώρησης. Στιγματίστηκαν από την ΓΣΣΕ και ορισμένους κομματικούς εγκάθετους γιατί οι ίδιοι διαφωνούσαν με την πολιτική της εθελούσιας…). Αν τελικά η ΟΜΕ μας κάνει τη τιμή και μας δεχθεί να ζητήσουμε στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει για τυχόν νέα εθελούσια αυτή να γίνει με τους όρους της προηγούμενης (τουλάχιστον για μας τους 700σιους). Αν η ΟΜΕ δεν δεχθεί εθελούσια τότε σίγουρα θα φύγουμε με απόλυση και με νέους όρους.
  • Η 3μελης επιτροπή να ζητήσει και να προκαλέσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και με τον υπουργό Δικαιοσύνης από τους οποίους να ζητήσει να γίνει το δικαστήριο.
  • Να γίνει επαφή με το Υπουργείο Απασχόλησης για να διερευνήσουμε τις προθέσεις τους σχετικά με την δίκη, (τι στάση θα κρατήσουν , αληθεύει ότι η στάση του υπουργείου είναι « ο ΟΤΕ να πληρώσει ΌΛΑ τα λεφτά και το υπουργείο συμφωνεί να φύγουμε»). Να τους εξηγήσουμε ότι δεν ζητάμε χάρη αλλά το αυτονόητο, εφαρμογή των νόμων της πατρίδας μας και απονομή δικαιοσύνης. Να τους ζητήσουμε να μην κωλυσιεργήσουν και αναβάλλουν πάλι τη δίκη μέσω της δικαστικής οδού βεβαίως…
  • Η 3μελης επιτροπή (ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί της) να έρθουν σε επαφή με μεγάλο και αναγνωρισμένου κύρους δικηγορικό γραφείο της Αθήνας καθώς επίσης και με τον δικηγόρο που είχαν οι συνάδελφοι μας « του ΙΚΑ» και να διερευνήσουμε την εκδοχή να προσφύγουμε και πως (ατομικά ? ομαδικά? σε 5άδες?) στα πολιτικά δικαστήρια. Να εξετασθεί η περίπτωση να επιλέξουμε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και αν αυτό κρίνει σκόπιμο να υπάρξουν αγωγές και στην επαρχία, τότε αυτό να καθορίσει και την δικαστική μας τακτική δίνοντας κατευθύνσεις και στους δικηγόρους της επαρχίας για την υπερασπιστική μας τακτική. Να υπάρξει άμεση πληροφόρηση των συναδέλφων για να κινηθούμε γρήγορα να προλάβουμε τυχόν νέα εθελούσια η οποία πιστεύω ότι θα γίνει με δυσμενέστερους όρους. Να λάβει υπ όψη του ο δικηγόρος μας (αν τυχόν πάμε στα πολιτικά δικαστήρια ) το ενδεχόμενο προκήρυξης καινούργιας εθελούσιας με δυσμενέστερους όρους από την προηγούμενη. Τι κάνουμε αλήθεια τότε?)
  • Η 3μελής επιτροπή να ζητήσει συνάντηση με το κ.Βουρλούμη (ή με τον κ. Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) από τους οποίους να ζητήσει να μας γίνουν γνωστές οι προθέσεις τους.
  • Εκπρόσωπός μας, μέτοχος στον ΟΤΕ, να παρουσιασθεί στην Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ και να θέσει στον κ.Βουρλούμη το θέμα μας για να έχουμε μία επίσημη απάντηση, (για ποιους λόγους υπαναχώρησε από τη γνωστή του θέση ότι θα φύγουμε, την οποία και έκανε γνωστή στους θεσμικούς ο ίδιος πρόσφατα και ο κ. Αιβάζης παλαιότερα).
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και γω τη 3μελή επιτροπή για όλες τις προσπάθειές τους και το χρόνο που αφιερώνουν για τον κοινό σκοπό.

Αποστόλης Μοσχοβίδης
ΤΔ Λάρισας και Τρικάλων
Τηλ. 2410 995630
Κιν. 6974 640785