Διονύσης Στραβοράβδης

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Μήπως μ' όλα αυτά που υφιστάμεθα είναι καιρός να ξανα-ενεργοποιηθούμε συλλογικά και ν' αντιδράσουμε;
Αυτοί που μας ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ να αποχωρήσουμε απ' την εργασία "για το καλό του κράτους και της επιχείρησης", μας βάζουν ξανά και ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Καλλιεργούν τη μαύρη προπαγάνδα του κοινωνικού κανιβαλισμού: Εμείς φταίμε για όλα! Οι προνομιούχοι που πήραμε στα 50 μας τη χρυσή μας συνταξούλα, οι βολεμένοι, οι μπήξε - οι δείξε...

Έχουμε λοιπόν (πολύ χονδρικοί υπολογισμοί, μπορεί ο καθένας να κάνει ακριβώς το λογαριασμό):
1. Με το περίφημο "πλαφόν", περικοπή για πολλούς μισού μηνιάτικου ετησίως.
2. Με την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, περικοπή άλλων δύο μηνιάτικων ετησίως.
3. Με την μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης, περικοπή άλλου ενός μηνιάτικου ετησίως.
4. Με την "έκτακτη εισφορά", που αυτές τις μέρες έρχονται σε όλους οι ειδοποιήσεις, άλλο ένα μηνιάτικο περίπου (εφάπαξ, αλλά... ποιός το εγγυάται;)
5. Με τις σημερινές (21/9/2011) εξαγγελίες, περικοπή 20%, και 40% για όσους διέπραξαν το κοινωνικό έγκλημα να είναι κάτω των 55 ετών!!!

Μ' αυτά και μ' αυτά, η "χρυσή μας συνταξούλα" κατεβαίνει (η κύρια σύνταξη) στο χιλιάρικο! Και έπονται οι περικοπές στην επικουρική σύνταξη!

Δεν παραγνωρίζω ότι οι εν ενεργεία συνάδελφοι που αφήσαμε πίσω μας υφίστανται κι αυτοί σκληρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις αποδοχές τους. Δεν παραγνωρίζω ότι άλλα κοινωνικά στρώματα αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα της απόλυσης, της εργασιακής εφεδρείας, της φορολόγησης ακόμα και εισοδήματος 400 ευρώ μηνιαίως. Δεν παραγνωρίζω την ανάγκη δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε ως χώρα (οι οποίες φορτώνονται στα ίδια ξανά υποζύγια, και όχι στους έχοντες).

Θυμίζω όμως κάτι: εμείς ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ, αλλά από την επιχείρηση, η οποία έχει καταβάλει στο ΙΚΑ το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών μας μέχρι 31/12/2012, για να απαλλαγεί από το... βάρος μας! Άρα οι συντάξιμες αποδοχές μας είναι πληρωμένες από τον εργοδότη. Και το επικουρικό μας πληρωμένο από εμάς και τον εργοδότη.

Άρα οι περικοπές και οι κρατήσεις είναι νομίζω ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΙΜΕΣ.

Συνάδελφοι της Επιτροπής, με τον αγώνα που κάνατε (γι' άλλη μια φορά μπράβο σας), με την εμπειρία που αποκτήσατε και τη νομική βοήθεια που μπορείτε να βρείτε, μήπως πρέπει να ψάξετε αν θεμελιώνεται νομικά μια συλλογική προσφυγή μας δικαστική, και διεκδίκηση επιστροφής των κρατήσεων και εισφορών που ΠΑΡΑΝΟΜΑ μας επιβλήθηκαν;

Σας χαιρετώ κι εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Διονύσης Στραβοράβδης
Κέρκυρα
denstra@otenet.gr