Β. Δεστούνης (2)

Συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα ζούμε ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Ο ΟΤΕ μας στέλνει επιστολή που αναφέρει ότι απολυόμαστε αυτοδίκαια και υποχρεωτικά μέχρι το 2012.

Το ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΙΚΑ), μετά από παρέμβαση του συνηγόρου του πολίτη, αναγκάζεται να απαντήσει σε συναδέλφους ότι απολυόμενοι αυτοδίκαια και υποχρεωτικά δικαιούνται ΑΜΕΣΑ σύνταξη.

Ο ΟΤΕ μετά από μία πρώτη γενικόλογη και αόριστη απάντηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδία πρωτοβουλία στέλνει δεύτερη επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι δεν μας ενέταξε στην εθελουσία για λόγους ΠΡΟΝΟΙΑΣ, καθόσον το ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν θα μας έδινε σύνταξη.

Τι συμβαίνει? Μήπως έχουν καταλάβει το λάθος τους και προσπαθεί ο ένας φορέας να ρίξει τις ευθύνες στον άλλο?

Αισθανόμουν εγκλωβισμένος ώσπου διάβασα τις δύο τελευταίες επιστολές των συναδέλφων ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΤΣΑΜΑΔΟΥ. Βλέποντας το θέμα από άλλη σκοπιά ηρέμησα. Δεν είμαστε εμείς οι εγκλωβισμένοι, ο χρόνος τρέχει με το μέρος μας.

Κάθε εμπόδιο για καλό. Με το νέο ασφαλιστικό νόμο έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε άλλα δύο χρόνια μετά τη συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας αυξάνοντας επιπλέον τη σύνταξή μας κατά 6,6 % χωρίς να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές. Η σύνταξη με τα χρόνια απαξιώνεται. Ρωτήστε συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν πριν δέκα χρόνια ποια είναι η σύνταξή τους και κάντε μια σύγκριση με το μισθό μας

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εξαίρεσή μας από την εθελουσία οφείλεται στη Διοίκηση του ΟΤΕ η οποία θεώρησε ότι οι σειρές 1976 και 1977 αποτελούσαν το στυλοβάτη του Οργανισμού. Και επιχειρησιακά καλά έπραξε. Προέχει η καλή λειτουργία του Οργανισμού από το να πάρουμε εμείς κάποια χρόνια νωρίτερα σύνταξη. Όμως δεν θα έπρεπε να έχουμε και εμείς τις απολαβές που έχουν οι συνάδελφοι τεχνικοί που τους πήραν πίσω μετά τη συνταξιοδότησή τους, ή τόσοι άλλοι σύμβουλοι? Ίσως και περισσότερες καθόσον η απασχόλησή μας είναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ κατά παράβαση του νόμου της εθελουσίας.

Έχοντας παράδειγμα το συνάδελφο Γκίκα (συγχαρητήρια) πιστεύω ότι με ΕΠΙΜΟΝΗ και ΥΠΟΜΟΝΗ στο τέλος θα ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ στα Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Καλή συνέχεια.

Υ.Γ. Στη δ/νση που επισυνάπτω υπάρχει η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει σχέση με το πρόγραμμα εθελουσίας συνταξιοδότησης του ΟΤΕ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημείο που αναφέρεται στο εργασιακό νομικό καθεστώς.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:243:0007:0025:EL:PDF

Ν. Τσαμαδός

Πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις που κατέθεσε ο συνάδελφος Αποστόλου.

Άνοιξαν νέοι δρόμοι στις σκέψεις μου στο θέμα ‘εθελουσία’.

Ο ψυχολόγος που επισκέφτηκα για να με βοηθήσει στο άγχος, την ανησυχία και την αδυναμία να οργανώσω το μέλλον μου , μου έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:

- Να μη αφήνω πολύ καιρό εκκρεμότητες στην ζωή μου.

- Να μην αφήνω τους άλλους να αποφασίζουν για μένα και να περιορίζουν τις όποιες δραστηριότητες μου και το μέλλον μου.

Τίποτα από τα δυο δεν γίνετε μέχρι τώρα! Μπορούν όμως να γίνουν όλα παίρνοντας μόνος τις αποφάσεις χωρίς να περιμένω κάτι από άλλους.

ΝΑΙ θα μείνω στον ΟΤΕ μερικά χρόνια ακόμα γιατί με συμφέρει το νέο ασφαλιστικό και γιατί με την υπάρχουσα κατάσταση είναι πιο ασφαλές να εργάζεσαι παρά να είσαι συνταξιούχος.

Με αυτό στο σκεπτικό, υπάρχουν 2 προβληματάκια που πάντα θα είναι στο μυαλό μου και θα με απασχολεί πάντα η πιθανή εκκρεμής εθελουσία.

- Η αίτηση που έχουμε κάνει πριν τρία χρόνια.

- Η δικαστική εκκρεμότητα.

Για να πάρω λοιπόν τα πράγματα στα χέρια μου και να μην περιμένω ΤΙΠΟΤΑ από κανένα σκέφτομαι τα παρακάτω:

Να κάνω αίτημα για να με ενημερώσει η υπηρεσία αν αυτή η αναπάντητη αίτηση ισχύει ακόμα. Σε περίπτωση που ισχύει ακόμα θα την αναιρέσω εγώ.

Να αποσυρθώ από την αγωγή που έχουμε κάνει κατά του υπουργείου και να μην χρειάζεται να περιμένω πότε κάποιος άλλος θα αποφασίσει για μένα.

Μετά από αυτά πιστεύω ότι ΕΓΩ ελέγχω πλέον την κατάσταση και δεν περιμένω από κάποιον άλλο να μου πει τι και πότε θα κάνω κάτι στη ζωή μου.

Δεν ανέχομαι άλλο να πληρώνω τα λάθη άλλων και να με εκμεταλλεύονται συνεχώς.

Θα φανεί ίσως τραβηγμένο αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που έκαναν τα λάθη, με χρήμα ,αϋπνίες ανησυχία , αίσθημα αποτυχίας…. Και θα γίνει αυτό αν σε συμφωνία με τα παραπάνω σε ενδεχόμενη επόμενη εθελουσία ΑΡΝΗΘΩ να συμμετέχω. Ίσως έτσι κάποιοι καταλάβουν τι σημαίνει να παίζεις με τις ζωές 700 ανθρώπων.

Σε περίπτωση πάντως νέας προσπάθειας να μας διώξουν από τον αγαπημένο μας Οργανισμό με νέα εθελουσία θα πρέπει να είναι περισσότερο ελκυστική για τους 50αρηδες , τουλάχιστον όσο είναι για τους 40αρηδες της Ολυμπιακής και να περιλαμβάνει και την αποζημίωση των 2 ετών ταλαιπωρίας που άδικα μας υπέβαλαν.

Τσαμαδός Νικόλαος

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ....

Συνάδελφοι, λόγω των σημερινών τρίτων γενεθλίων από την κατάθεση των αιτήσεών μας θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω.
Είναι σίγουρο, ότι η τριετής αυτή καθυστέρηση που χαρακτηρίζει την υπόθεσή μας, έχει επηρεάσει την υγεία μας, το μέλλον μας και την εμπιστοσύνη μας προς την Υπηρεσία και όχι μόνο.
Κανείς δεν ξεχνά ότι το 6,5 % του τότε προσωπικού που αντιπροσώπευαν οι 700 δεν έχει πάρει απάντηση στην καθόλα νομότυπη αίτησή του για ένταξή του στην εθελουσία εδώ και τρία χρόνια. Με τις αποσπασματικές απαντήσεις τόσο του ΟΤΕ όσο και του Ασφαλιστικού φορέα σε συναδέλφους, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι πληρούσαμε τις προϋποθέσεις ένταξής μας στην εθελουσία. Δεν μπορούσε να υπάρξει νομότυπη δικαιολογία (ο ΟΤΕ το ήξερε), γι’ αυτό και δεν πήραμε καμία απάντηση. Ούτε ισχύει πλέον το πνεύμα Πρόνοιας που μπορούσε μέχρι τώρα να ισχυριστεί.
Συνάδελφοι, το κύριο κέρδος που έχει κάποιος που συμμετέχει σε εθελουσία συνταξιοδότηση, είναι ο χρόνος ζωής και καλής φυσικής κατάστασης που κερδίζει. Όλοι μας είχαμε κάποια σχέδια στο μυαλό μας το 2005 όταν κάναμε την αίτηση. Σε λίγο μπαίνει το 2009, το τέταρτο έτος εκκρεμότητας και απώλειας του πολύτιμου χρόνου που πίσω δεν γυρνά….
Με αυτό στο μυαλό μας και επί πλέον τις νέες διατάξεις που ισχύουν με το καινούργιο Ασφαλιστικό νόμο (αύξηση της σύνταξης κατά 3,3 % κατ’ έτος παραμονής πέραν της 35ετίας-εξαγορά Στρατιωτικής θητείας στα 58), μία μερίδα από τους 636 (που πλησιάζουν τους 200 συνολικά) συμπληρώνει τα απαιτούμενα 35 ασφαλιστικά χρόνια με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 58 έτους της ηλικίας τους στο ίδιο έτος. Οι συνάδελφοι αυτοί αδιαφορώντας για τυχόν ευκαιρία πρόωρης αποχώρησής του (επίλυση του θέματός μας με τη παλαιά εθελουσία ή μια νέα), βλέπουν με καλό μάτι την παραμονή τους στην Υπηρεσία μέχρι τότε, γιατί έχουν την δυνατότητα, εξαγοράζοντας τον χρόνο του Στρατού, να εξασφαλίσουν επιπλέον σύνταξη τουλάχιστον κατά 6,6 %. Είναι εμφανής η πτώση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων με την τιμαριθμική αύξηση που βλέπουμε καθημερινά και γνωστή η βραδύτητα αυξήσεων στις συντάξεις.
Επιπλέον θα έχουν όλη την άνεσή τους, με βάση τα τελευταία στοιχεία της υπόθεσής μας, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν φυσικά και της ηρεμίας που θα εξασφαλίσουν γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν πλέον μάταια.
Ίσως η καθυστέρηση τελικά να άνοιξε νέες ευκαιρίες σε αρκετούς από εμάς. Εύχομαι το καλύτερο για τον καθένα σας.

Δ. Αποστόλου

Κ. ΑΛΜΠΑΝΙΔΗΣ (3)

Και εκεί που κάτι φαίνεται να κινείται και αρχίζει ν΄ανεβαίνει η ψυχολογία μας, σιγά-σιγά απλώνεται απόλυτη σιγή και ηρεμία καταρρακώνοντας για μία ακόμη φορά την ήδη σακατεμένη ψυχολογία μας.

Τι συνέβη πάλι ρε παιδιά; Μη μου πει κανείς ότι φταίει πάλι η συγκοιρία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως τόσες και τόσες συγκοιρίες συνέβησαν στα τρία αυτά χρόνια που περιμένουμε τη Σωτηρία μας. Μα είναι δυνατόν όλα όσα συμβαίνουν είτε στη χώρα μας, είτε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να τα συνδέουμε με το δικό μας πρόβλημα και το δήθεν Πολιτικό κόστος των όποιων αποφάσεων; Μέχρι και το Σκοπιανό είπανε πως έχει σχέση με εμάς. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!

Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός πλέον να παραδεχθούμε ότι όλα αυτά είναι μια κοροϊδία; ότι μας εμπαίζουν; ότι με όλα αυτά ροκανίζουν τον χρόνο μας; Και μη μου πείτε ότι φτάνουμε στο τέλος με τον ερχομό της 17 Νοέμβρη που είναι το περιβόητο δικαστήριο, γιατί ποιος μας εγγυάται ότι θα γίνει εκδίκαση και δεν θα ξαναπάρει αναβολή ξανά και ξανά και ξανά. Αποδεικνύεται με την επιστολή του ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΙΚΑ πλέον) προς τον συνάδελφο ΓΚΙΚΑ (συγχαρητήρια) ότι αυτά που κάποιοι διέδιδαν σκόπιμα για δήθεν προστασία μας ήτανε λάθος. Εάν από την αρχή (τα έχουμε ξαναπεί αυτά) στρεφόμασταν δικαστικά εναντίον του ΟΤΕ, το θέμα θα είχε λήξει. Αποδεικνύεται ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν ή ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ήταν κατευθυνόμενες και στοχευμένες. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Μας έλεγαν ότι δεν έπρεπε να δώσουμε διάσταση και δημοσιότητα στο πρόβλημά μας. Δεν κατάλαβα ποτέ αυτή την επιλογή. Από την αρχή έπρεπε να βγούμε στις εφημερίδες και στα κανάλια, να φωνάξουμε και να διαδηλώσουμε το δίκαιό μας. Κάποια στιγμή είχα προτείνει λευκή απεργία από όλους μας. Κάποιοι με ειρωνεύτηκαν…… Εντάξει συνεχίστε να κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας τυχόν εξελίξεις και νεότερα από το ράδιο αρβύλα. Δεν το παίζω αγωνιστής, ποτέ εξάλλου δεν ήμουν τέτοιος ακόμη και στα φοιτητικά μου χρόνια. Δεκάρα δεν έδινα για κανέναν. Εδώ όμως παίζεται το μέλλον μας, τα νεύρα μας και η ψυχική μας υγεία που δεν είναι και στα καλύτερά της. Δεν ξέρω αν η τριμελής επιτροπή έχει να προτείνει κάτι παίρνοντας τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα (και ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη με το θέμα ΓΚΙΚΑ), αλλά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάτι πρέπει να κάνουμε. Νοιώθω ΗΛΙΘΙΟΣ χωρίς να μπορώ να αντιδράσω.

Για πιο νέο ασφαλιστικό μου μιλάτε; Δεν βλέπετε τις προτάσεις του ίδιου το κράτους για την Ολυμπιακή; Είδατε κανείς από τους πολίτες αυτής της χώρας να αντιδρά αρνητικά που θα φύγουν 40άρηδες; Για αυτούς δεν ισχύει ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Και εν πάση περιπτώσει τι σχέση έχει η δικιά μας εθελούσια του 2005 και τις προϋποθέσεις της, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του 2008;

ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ.

(Να με συγχωρέσετε για το απαισιόδοξο ύφος μου συνάδελφοι αλλά ΠΝΙΓΟΜΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ).

Κ. Αλμπανίδης

Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-362115

Λ. Γκίκας

Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή χθες 8/10 έληξε αισίως κατά την άποψή μου, ο αγώνας που έκανα και είχε διάρκεια 7 μηνών, προκειμένου να πάρω από το ΤΑΠ-ΟΤΕ απάντηση εάν θεμελιώνω ή όχι δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης από την ημερομηνία αυτοδίκαιης και υποχρεωτικής απόλυσής μου από τον ΟΤΕ, σας παραθέτω ολόκληρη την αλληλογραφία μου με το ΤΑΠ-ΟΤΕ, για να συμβάλλω στην εξέλιξη του όλου θέματός μας. Τα συμπεράσματα δικά σας. ===================================
1. Η απάντηση που πήρα από τον ΟΤΕ στην αίτησή μου για την ακριβή ημερομηνία αυτοδίκαιης και υποχρεωτικής απόλυσής μου από τον Οργανισμό. 2. Πρώτη αίτησή μου προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ για την ακριβή ημερομηνία άμεσης λήψης σύνταξης από το Ταμείο. 3. Η πρώτη γενικόλογη απάντηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ στην αίτησή μου, με συνημμένο τον γνωστό πίνακα των 6 σελίδων σχετικά με τις παροχές του κλάδου σύνταξης, που πήραν όσοι συνάδελφοι έκαναν αίτηση μετά τον συν. Θαλασσινό. 4. Η δεύτερη αίτησή μου στο ΤΑΠ-ΟΤΕ 5. Η δεύτερη απάντηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ που με παραπέμπει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 6. Η προσφυγή μου στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 7. Η τρίτη αίτησή μου στο ΤΑΠ-ΟΤΕ 8. Η επιστολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ 9. Η τελική απάντηση ΤΑΠ-ΟΤΕ στην οποία αναφέρει ότι τότε ( πριν τις 14/10/06 ) θεμελίωνα συνταξιοδοτικό δικαίωμα με άμεση λήψη σύνταξης από την ημερομηνία απόλυσής μου εφόσον η απόλυσή μου από τον ΟΤΕ ήταν αυτοδίκαιη και υποχρεωτική και χωρίς δική μου υπαιτιότητα. Οι προϋποθέσεις που έθετε ο Ν. 3371/14-7-05 δηλαδή η αυτοδίκαια και υποχρεωτική απόλυση από την Υπηρεσία μέχρι 31-12-2012 και η άμεση λήψη σύνταξης από το Ταμείο, με βάση τα παραπάνω ( 1. & 9. ) πληρούνται πλήρως. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ !!!!!